De fem kærlighedssprog

Artiklen om de fem kærlighedssprog er tænkt som en gave, der giver dig som læser med mulighed for at reflektere over hvordan du udtrykker din kærlighed, og derved finde frem til dit primære kærlighedssprog. ( argh, så du skal altså selv udføre arbejdet ;o)

Garry Chapman – Amerikansk forfatter, præst og ægteskabsrådgiver. –  Beskriver i sine bøger omkring parforhold og relationer, at vi mennesker har et primært og et sekundært kærlighedssprog. Han har i sit arbejde identificeret fem forskellige kærlighedssprog.

Med kærlighedssprog menes der måden hvorpå du udtrykker din kærlighed overfor andre, men også måden hvorpå du oplever at modtage kærlighed fra din partner og omverden generelt.

Inden jeg startede på Sexologuddannelsen havde jeg aldrig hørt om hverken Chapman eller de fem kærlighedssprog. 

De blev en øjenåbner for mig, en måde at forstår hvordan jeg i tidligere kærlighedsrelationer ikke har følt mig elsket eller anerkendt simpelthen fordi min partner og jeg talte forskellige kærlighedssprog. 

Jeg vil komme tilbage til mit eget eksempel senere, men lad os først se på de fem kærlighedssprog.

For at spare mig selv fore dyrebar skrivetid har jeg tilladt mig at kopiere eksemplerne direkte fra hjemmesiden kærlighedssprog.dk

Kilde: http://xn--krlighedssprog-0ib.dk/kaerlighedssprog/laes-om-kaerlighedssprogene/

Anerkendende ord:
En måde at give udtryk for kærlighed på er at sige ord, der opbygger: »Hvor ser du godt ud i den kjole.«, »Tak fordi du hentede mig på arbejdet.« eller opmuntrer: »Jeg har lige læst din artikel. Du skriver fremragende.«

For den der har dette som sit primære kærlighedssprog er ord af stor betydning. Både de positive og de negative, så hold igen med de negative og opprioriter de positive.

Tid til hinanden
Det er vigtigt at bruge tid til hinanden. Ikke bare tid sammen foran fjernsynet, men udelt opmærksomhed, hvor I laver noget sammen. Det har ekstra stor betydning for den, der har tid som sit primære kærlighedssprog. Tid er ikke kun når I snakker sammen, men også når I går en tur i skoven eller løser en opgave sammen.

At modtage gaver
»Gaver siger mere end ord« og for den der har gaver som sit primære kærlighedssprog har det meget stor værdi: »Se, han tænker på mig« eller »Hun huskede mig«. Det betyder ikke så meget om gaven koster penge. Det, der betyder noget, er, at du tænker på vedkommende og den kærlighed gaven er et udtryk for.

Tjenester
Tjenester er en kærlighedsgerning. Sådan oplever mange mennesker det, specielt hvis tjenester er deres primære kærlighedssprog. Det betyder rigtig meget, hvis andre hjælper med opvasken, tømmer skraldespanden eller hjælper med at passe børnene. Specielt hvis du gør det uden at blive bedt om det.

Fysisk berøring
Berøring er en synlig måde at vise kærlighed på. For den der har fysisk berøring som sit kærlighedssprog, betyder et knus, kærtegn og det at holde i hånd meget mere end ord. Det betyder noget, at I holder hinanden i hånden, når I ser en film sammen, eller at du kærtegner din partner, når I er sammen med andre

Hvordan finder jeg så mit kærlighedssprog?
For at finde dit kærlighedssprog kan du se på hvad du selv gør for andre for at vise din kærlighed. Vi taler og forstå nemlig tydeligst vores eget primære sprog. 

  • Er du sådan en der altid roser andre og kommer med en positiv kompliment? Så har du måske Verbal anerkendelse som kærlighedssprog.
  • Står du altid klar til at bruge tid sammen med din partner, og kan slet ikke få nok af at lave fælles aktiviteter bare jer to sammen? Så har du måske Tid sammen som kærlighedssprog.
  • Køber du blomster og gaver med hjem til kæresten, bare fordi…? Så har du måske Gaver som kærlighedssprog.
  • Står du klar til at udføre praktiske opgaver eller hjælpe med til at bane vejen for at andre får en lettere dag? Så har du måske Tjenester som kærlighedssprog.
  • Eller elsker du bare at være tæt, sidde tæt i sofaen, holde i hånd, kysse og røre din partner, og betyder sex at du føler dig elsket og connected? Så har du måske Fysisk berøring som kærlighedssprog.

Du kan teste dit kærlighedssprog på kærlighedssprog.dk’s hjemmeside.

Hvad er det vi kan bruge de fem kærlighedssprog til?
Jo, vi kan først og fremmest bruge dem til at få øje på og give udtryk for hvornår vi føler os elsket af vores partner, og til at finde ud af hvordan vores partner udtrykker deres kærlighed til os. 

I hovedreglen, og især hvis ikke man er bekendt med de fem kærlighedssprog, vil man udtrykke sin kærlighed til andre på samme sprog som man selv gerne vil modtage kærlighed. Og i en relation mellem to parter der ikke taler samme kærlighedssprog kan de føre til en følelse af at den anden part ikke rigtig forstår og elsker en, eller ikke sætter pris på de måder hvorpå man selv syntes at udtrykke sin kærlighed.

Det er langt fra sikkert at vi taler samme kærlighedssprog som vores partner. Og ved at være sig bevidst om både sit eget og ens partners kærlighedssprog kan man opnå størrer forståelse for både sig selv og den anden, Og og og blive bedre til at vise sin kærlighed til den man holder af.

Vi kan tage mig som eksempel: Mit primære kærlighedssprog er verbal anerkendelse. Hvis vi nu leger at jeg har en partner (det har jeg ikke), og at denne har fysisk kontakt som sit primære kærlighedssprog. Men ikke forstår at jeg føler mig elsket når jeg modtager ros og komplimenter, så vil jeg gå og være irriteret over at min kæreste ikke gav mig nok anerkendende ord men i stedet altid sad og gramsede på mig.

Det kan være svært at bede om at få det man egentlig gerne vil have, og vi har tendens til at tro at vores partner har magiske tanke læsende evner. En forståelse for de fem forskellige kærlighedssprog, hjælper os til at udtrykke vores kærlighed på en måde som også vil blive modtaget af den vi nu engang har kastet kærligheden på.

Hvis man som jeg er single betyder det ikke at de fem kærlighedssprog ikke har relevans. Vi bruger vores kærlighedssprog hele tiden til at modtage og give i alle vores relationer. Og hvis vi alle var bekendt med vores eget og vores “partners” sprog, tænker jeg at der ville være så meget mere kærlighed i alle vores relationer.

Gir det mening?

Jeg håber du har fået noget ud af mit skriv, hvis du altså læste med så langt.

Husk nu at give mig verbal anerkendelse, så ved jeg du elsker mig…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *